Pozdravi iz Mađarske

Tekst i fotografije: Erika Gyimóthy, knjižničarka i suradnica u međunarodnom projektu ISLM Bookmark Exchange (Mađarska)

1

Draga Sanja i učenici,

želim vam se zahvaliti zbog prekrasnih straničnika i detaljnog opisa vaše škole i Broda na Kupi. Našim je učenicima bilo drago što ste se javili.

Živimo u Pilisszentkeresztu, 30 kilometara sjeverno od Budimpešte, koja je glavni grad, u podnožju brda Pills, na teritoriju Nacionalnog parka Duna-Ipoly. Selo je okruženo planinama i šumom te je izvrsno mjesto za šetnju i istraživanje doline Dera. Selo ima 2000 stanovnika koji su potomci Mađara, Slovaka i Nijemaca.

Velika (60 metara dugačka) cistercitska opatija izgrađena je ovdje u šumi još u 11. stoljeću. Nažalost, uništena je u turskoj okupaciji (u 16. i 17. stoljeću). Danas možete posjetiti samo ruševine. Kasnije, za vrijeme vladavine Marije Tereze, carice u 18. stoljeću, dolaze pavlini. Izgradili su crkvu posvećenu Svetom Križu – od tuda dolazi ime mjesta (Sveti Križ je szent kereszt na mađarskom. U to su vrijeme došli i njemački i slovački doseljenici. Pilisszentkereszt je od tada stalno naseljen. Glavni izvori prihoda seljanima bili su ugljen, šumarstvo i pčelarstvo.. Danas većina stanovnika radi u Budimpešti ili u okolnim selima. Struktura stanovništva se promijenila. Tko god se ovamo doseli, zaljubi se u mir i tišinu ovog mjesta. Ljudi se međusobno poznaju, iako ima pridošlica iz velikog grada. Iako je miran, Pilisszentkereszt sigurno nije dosadan!

Osnovnu školu karakterizira prisutstvo etničkih grupa u selu: učenici uče u malim razredima. Slovački uče od prvog, a njemački od četvrtog razreda. Mogu birati mnogo izvanškolskih aktivnosti kao što su narodni plesovi, likovne grupe, dramska sekcija te mnoštvo sportskih aktivnosti. U srednju školu učenici odlaze u Budimpeštu ili u obližnji Szentendre.

Ovo je prvi put da sudjelujemo u ISLM razmjeni straničnika i, na moje iznenađenje, sudjelujemo bez muke. Učenici su svoje straničnike napravili s velikim zadovoljstvom i bili su sretni kada su primili nove straničnike.

(Ponekad ih je teško uvjeriti da čitaju, no uvijek ima dobrovoljaca koji vole čitati i sudjeluju u aktivnostima u knjižnici. Mislim da je situacija svugdje ista.)

Pozdrav,
Erika Gyimóthy

Povezani članci