Određivanje lokacije pomoću brojeva

U četvrtak, 18.10.2018., na satu Geografije provodili smo projekt Broj. Svake godine imamo neki projekt, a ove je godine tema bila zanimljiva i matematička te smo umjesto riječi imali: brojeve.
Učiteljica nam je zadala zadatak u kojem smo imali određene lokacije ljudi zadane geografskim koordinatama, a mi smo ih morali označiti točkom na slijepoj karti. Bilo nam je zabavno i naučio sam kako označiti na karti gdje se nalazi neka osoba ili neko mjesto koristeći brojeve.
Mateo Damić, 5. razred

 

 

Početkom listopada na satovima Geografije u petom razredu realiziran je projekt Broj. U petom razredu se u nastavi Geografije dosta koriste brojevi i različiti matematički postupci. No brojevi koji će im svakako trebati tijekom cijelog školovanja jesu oni kojima određujemo geografske koordinate odnosno lokaciju bilo kojeg mjesta na Zemlji. Stoga smo određivanje geografskih koordinata uvježbavali kroz različite zadatke. Najprije su učenici trebali za zadane lokacije na geografskoj karti odrediti njihove geografske koordinate što naravno izražavamo u stupnjevima. Drugi tip zadatka je bio da učenici na temelju zadanih koordinata pronađu lokaciju na karti. Zadaci su bili zadani na način da su učenici morali pronaći određenu osobu npr. pilota zrakoplova koji se pokvario, planinara koji je pozvao pomoć zbog snježne lavine, vođu znanstvene ekspedicije koji je u prašumi pronašao nepoznato indijansko pleme i slično. Učenici su na taj način detaljno uvježbali ovu vještinu korištenja brojeva uz rubove karte, no još će na puno načina služiti se brojevima u nastavi Geografije.

Valentina Tomac, mag. edukacije geog.

 

Povezani članci