O leptirima

Leptiri su teški kao dvije latice ruže.

Učenici 4. razreda donose nam činjenice i zanimljivosti o ovim krhkim bićima.

⭑⭑⭑

Leptiri su kukci.

Ženka izleže jaja. Iz tih jaja izleže se gusjenica, koja se kasnije pretvara u leptira. Razlikujemo dnevne i noćne leptire. Neki od njih žive samo par sati. Oprašuju cvijeće.

Andrej Breznik

Leptiri su jedna lijepa vrsta životinja.

Na livadi ih vidimo u proljeće. Oni ne vide dalje od 3 metra. Teški su kao dvije latice ruže. Neki leptiri pred zimu lete u toplije krajeve.

Elvis Ivanišević

Leptiri žive oko nas. Šarene su boje. Tijelo im se sastoji od glave, prsa i zadaka. Ne mogu letjeti ako im tjelesna temperatura padne ispod 30 stupnjeva Celzijevih.

Demir Litanj

Leptiri su najljepši kukci. Imaju 4 krila koja su prekrivena dlačicama. Prednja krila obično su veća od stražnjih. Mužjaci su obično šarenijih i življih boja. Imaju 6 nogu. Tijelo im se sastoji od glave, prsa i zadaka. Glava im je slabo pokretljiva sa polukružnim očima, a na vrhu glave nalaze se ticala. Vide do 3 metra. Poznajem nekoliko vrsta leptira, to su apolon, lastin rep, kupski crni okaš i goranski crni okaš.

Ležu se u jajetu, ali najprije kao gusjenice. One se hrane dijelovima biljaka. Začahure se na zaštićenom mjestu. Kada se razviju i preobraze u leptire, izađu iz čahure i najprije rašire krila da se osuše. Nakon toga spremni su za let.

Leptiri žive kratko vrijeme, ali neki i prezime. Najveći neprijatelji su im ptice. Žive na svim kontinentima osim Antartike. Leptiri su odlični oprašivači biljaka.

Mjesta gdje obitavaju su šume i livade koje su nezagađene.

Matija Damić

Povezani članci