Međunarodni dan mira

Prijateljstvo preko žice

Za vrijeme Drugog svjetskog rata mnogo je ljudi izgubilo domove i bilo poslano u logore. Najviše među njima bilo je Židova.

Dječak u prugastoj pidžami priča je o dvojici prijatelja: jednome Nijemcu-Bruni i jednome Židovu-Shmuelu. Brunin otac dobio je posao kao glavni zapovjednik logora te se je obitelj morala preseliti. To je posebno teško palo Bruni koji je morao napustiti svoje prijatelje.

Nova kuća u koju su se doselili bila je nalik utvrdi okruženoj visokom ogradom. U blizini nije bilo niti jedne druge kuće niti dječaka s kojima bi se Bruno družio, no iz Brunine sobe moglo se vidjeti nešto što je Bruno nazivao ”farmom”. Upitao je majku zbog čega svi na farmi nose prugaste pidžame no majka mu nije znala odgovoriti s obzirom da nije znala za djelatnost svoga muža. Spoznavši da mu je sin vidio logoraše koje smatra farmerima, otac mu je daskama zakucao prozor.

Bruno je imao stariju sestru koja je podržavala Hitlera i naciste te je oblijepila zidove sobe posterima Hitlerove mladeži. Prestala se je igrati s lutkama i željela što prije odrasti.

Bruno nije odustajao. Provukao se kroz podrumski prozor i otišao šetati šumom. Došavši do logora kroz žicu je vidio dječaka svojih godina i saznao da se zove Shmuel. Od toga dana Bruno je svaki dan šetao do logora, pričao i družio se sa Shmuelom preko žice.

Kako je sva posluga u kući Bruninog oca dolazila iz logora, jednoga dana Bruno je u glavnom salonu zatekao Shmuela kako čisti čaše. Bruno je Shmuela, znajući da mu je prijatelj stalno gladan, ponudio keksom. Vojnik koji je služio Bruninom ocu vidio je Shmuela kako jede te je stao vikati na njega nazvavši ga lopovom. Shmuel se je pozvao na prijateljstvo s Brunom rekavši da mu je Bruno dao keks. Paraliziran strahom Bruno je zanijekao svog prijatelja. Porekao je da poznaje Shmuela i da mu je dao keks.

Od događaja u kući Bruno je svakog dana odlazio do logora no Shmuela je vidio tek nakon nekoliko dana pretučenog. Bruno je zamolio svog prijatelja za oprost, a Shmuel se ponio kao pravi prijatelj, shvatio je Brunin trenutni strah i prihvatio prijateljevu ispriku.

Za to vrijeme je Brunina majka saznala za djelatnost svoga muža i za činjenicu što se sa Židovima zbiva u logoru te odlučila da se sa djecom ponovno preseli. Majka je bila poštena i humana Njemica koja nije željela ništa imati s ubijanjem nevinih ljudi.

Ne želeći se ponovno seliti Bruno je sa Shmuelom došao na suludu ideju. Odlučio je obući se u pidžamu poput one koju je imao Shmuel i provući se ispod ograde svome prijatelju.

Na dan kada se Bruno uvukao u logor Shmuelu i obukao prugasto logoraško odijelo, dogodilo se nešto grozno. Toga dana Nijemci su vodili  ljude u plinsku komoru s namjerom da ih ubiju, a u tom mnoštvu našli su se  Bruno i Shmuel. Dva su prijatelja držeći se za ruke otišla zajedno u smrt.

Otac i majka prekasno su shvatili što se dogodilo i nisu uspjeli spasiti svoga sina. Tako je Brunin otac platio najveću cijenu za svoju zločinačku djelatnost.

dsc_0017

 

Laura Gadanec, 8. razred

 

 

Povezani članci