Efekt leptira (Butterfly Effect)

Tekst i fotografija: Davor Tkalac, učitelj fizike i tehničke kulture

Leptiri - tehnička kultura

      Za metaforu “Efekt leptira” zaslužan je meteorolog Edward Norton Lorenz, koji je proučavao atmosferske promjene u potrazi za formulom za nepogrešivo predviđanje vremenskih prilika. Tom je formulom doista uspijevao dobiti vrlo precizne vremenske prognoze. No iznenadio se uočivši da vrlo male promjene početnih uvjeta mogu dovesti do potpuno drugačijih rezultata. „Za pogrešku je dovoljno ako meteorolog propusti uzeti u obzir nešto neprimjetno, kao što je zamah leptirovih krila. Taj naizgled zanemariv pokret može potpuno izmijeniti razvoj vremenskih prilika“, slikovito je objasnio Lorentz.

      Nadahnut Lorenzovom opaskom, novinar i esejist James Gleick skovao je rečenicu koja sažima bit leptirova efekta na buduće događaje – „Ako zamah leptirovih krila uznemiri zrak u Pekingu, mogao bi izazvati oluju u New Yorku.” Gleickovu su rečenicu usvojili zagovornici teorije kaosa, koja tvrdi da i vrlo male razlike u početnim uvjetima mogu dovesti do bitno različitih ishoda.

      Metafora s leptirom i olujom bila je inspiracija i scenaristima filmskih hitova Jurski park i Leptirov efekt. Ova zanimljiva teorija u stopu nas prati na svakom koraku svakoga dana, kroz naše postupke i naše odnose na određene događaje. Jesmo li nekim svojim postupkom promijenili slijed događanja u svojoj okolini ili na drugom kraju svijeta? Tko zna, možda i jesmo. Nadam se nabolje!

*Na fotografiji su prikazani leptiri koji su nastali u sklopu sata tehničke kulture. Učenici su ih prvo izrezali iz šperploče, a potom obojali temperama.
Prikaz Leptirovog efekta preuzet je s mrežne stranice: www.wikipedia.org

 

Efekt leptira

Povezani članci