Dan sjećanja na žrtve Holokausta

U ponedjeljak 27. siječnja 2020. održali smo Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Cijeli dan smo imali integrirani nastavu u sklopu koje smo na Povijesti, Hrvatskom jeziku i Vjeronauku pričali o progonu Židova od strane nacista. Na integriranoj nastavi prisustvovali su učenici viših razreda od 5. do 8.

Za taj dan trebali smo pročitati lektiru Eve Schloss Obećanje te doći s riješenim nastavnim listićem. Potom smo raspravljali o toj lektiri koja je vrlo tužna, a čitali smo i dnevničke zapise Anne Frank, djevojke koja je također izgubila život za vrijeme Drugog svjetskog rata samo zato jer je bila Židovka. Uslijedila je radionica u kojoj smo u parovima pisali pismo Anni Frank. Učiteljica Hrvatskog jezika spomenula je i djevojčicu koju su zvali čudo od djeteta- Leu Deutsch, malu Židovku, glumicu, koja je također tragično preminula u vlaku za Auschwitz.

Naučili smo mnogo toga o tom ružnom vremenu, ali i saznali ponešto na satu Vjeronauka o Pravednicima među narodima tj. ljudima koji su riskirajući vlastite živote pomagali Židovima.

Smatram da iako nismo svi iste vjere, rase ili boje kože moramo pomagati jedni drugima jer jedni bez drugih ne bismo mogli opstati.

 

Suzana Litanj, 8. razred

 

Povezani članci