Biti leptir na jedan dan

Piše: Davorin Litanj
Fotografija: Suzana Litanj

U petak smo na satu hrvatskog jezika pisali sastavak na temu „Biti leptir na jedan dan“. Odabrana je bila tema leptira zato jer je naša škola u Kupskoj dolini koja se naziva i „Dolina leptira“. Sudjelovali su još i učenici: Zlatko Ivanišević, Laura Gadanec, Darko Grm i Valentin Ivanišević. Bilo mi je lijepo pisati jer volim prirodu.

U nastavku pročitajte radove učenika 6. razreda na temu „Biti leptir na jedan dan“.

Jednog dana kad sam se probudio, bio sam na livadi, na cvijetu.

Ja sam leptir! Crvene, žute, zelene, plave boje… Bilo me strah poletjeti jer to nisam znao. Tada je došao jedan leptir koji me je upitao: „Što se bojiš poletjeti? Ne boj se, pokušaj!“ Ja sam pokušao poletjeti i uspio! Letjeli smo cijeli dan, moj prijatelj leptir i ja. Vidjeli smo puno lijepih, šarenih cvjetova…

Drugog dana kad sam se probudio, bio sam opet čovjek.

Kako je lijepo biti leptir barem na jedan dan.

Davorin Litanj

Jednog dana postao sam leptir. Bio sam veseo i svuda sam išao. Bio sam mali, veselih boja i šaren. Moji prijatelji su me čekali na cvijetu. Bilo ih je puno, a kad sam ja stigao, odlučili smo letjeti po prirodi. Ali, moji prijatelji su bili stari. Svi su uginuli, samo je jedan ostao živ. Meni i mom prijatelju je bilo žao što smo ostali sami. Dok smo letjeli u prirodi, vidjeli smo malu vjevericu. Otišli smo do nje i razgovarali o tome kako su nam prijatelji uginuli i kako smo ostali sami. Njoj je bilo žao. Tako smo se sprijateljili. Jednog dana, dok smo šetali, i moj posljednji prijatelj leptir je uginuo.

Vjeverica i ja smo ostali sami, otišli u drugu zemlju gdje smo imali puno novih prijatelja i bilo nam je jako lijepo.

Valentin Ivanišević

Jednoga dana, ja sam se izlegla iz čahure. Bila sam ljubičaste boje s plavim pjegama i bijelim rubom. Tada je počela moja pustolovina.

Izlegla sam se na kestenovom drvu pored rijeke Kupe. Dok sam letjela, vidjela sam mnogo cvijeća, ljude koji sade na svojim njivama, livade, ptice… Umorila sam se pa sam sletjela na maslačak. Dok sam se odmarala, vidjela sam djecu kako se igraju na livadi. Kad sam se odmorila, uzletjela sam i prošla prvi put iznad rijeke Kupe. Na putu sam vidjela konje, krave, ovce, šumare i šetače…

Na kraju dana sam se okrenula i vratila na kestenovo stablo. Sletjela sam na kesten i promatrala svoju prekrasnu Kupsku dolinu uz zalazak sunca.

Laura Gadanec

Jednog dana usnuo sam čudan san.

Imao sam ticala i krila. Krila su mi bila duginih boja. Drugi su me leptiri zvali drugim imenom. Zvali su me Aslan. Ondje sam upoznao mnogo prijatelja. Upoznao sam kralja i kraljicu koji se zovu Leona i Leo. Nisam odmah znao letjeti, pa su me prijatelji poučili. Kad sam napokon naučio letjeti, radili smo sve i svašta.

Kad sam se probudio, vidio sam leptira na prozoru. Baš sličnog meni, kao u snu.

Volio bih biti leptir.

Darko Grm

Povezani članci